תמ"א 38 פרויקטים משותפים
לאחרונה ישנו רעיון חדש בקרב יזמי התמ"א, שיפוץ וחיזוק משותף של מספר מבנים צמודים במקביל. מבחינת היזם היתרון הוא בריכוזיות של הפרויקט, במקום לעבור מעיר לעיר ולשנע את החומרים ופועלי הבניין ניתן לרכז את הפעילות באותו רחוב. מבחינת עירונית יש פה הזדמנות לחדש את פני הרחוב כולו ולא רק בניין בודד. הפעילות המשותפת מקלה על שלבי המדידות ושלבי הביצוע בפרויקט מכיוון שהמבנים דומים ויושבים על אותה קרקע. החיסכון של החברה יכול להיות לא קטן ופוטנציאל הרווחי עולה מדירות בודדות למכירה לעשרות דירות.
עד כאן היתרונות, אבל בחיים אין מתנות חינם. הבעיה הראשונה עם פרויקט מסוג זה היא הדיירים. כוח המיקוח של הדיירים עולה ועכשיו במקום לשכנע בניין אחד עם 30 דירות(שזו בפני עצמה משימה ממש לא קלה) יש לנו 120 דירות לשכנע ובטוח שמספר הבעיות והמכשולים יעלה. הדיירים יודעים שקשה ליזם לוותר על פרויקט בקנה מידה כזה בגלל סירוב של דייר בודד וידעו לנצל זאת. הבעיה השנייה היא תוספת בירוקרטיה, במועצות מסוימות דורשים הגשה של מסמכים ותוכניות נוספות כאשר מדובר על שיפוץ של רחוב שלם, גם ככה הבירוקרטיה הנוכחית היא אחד המעצורים החזקים לתמ"א 38. הבעיה השלישית היא גיוס הון – פרויקט של תמ"א 38 בדרך כלל דורש הרבה כסף למימון, כאשר הפרויקט נעשה בהיקף של רחוב הדבר יגדיל באופן משמעותי את הצורך בגיוס הון.
לסכום פרויקט משותף נראה מאד קוסם אבל לתפיסתי הוא רק מקצין את החסרונות של תמ"א 38 ומסבך את הביצוע. היום תמ"א עדיין תקועה וזקוקה לשינוי באופן דחוף( עד עכשיו פרויקטים בודדים בלבד הגיעו לגמר ביצוע), אם יש לכם רעיון או הצעה כיצד להניע את תמ"א 38 ומה הם השינויים שצריכים לקרות. שגרו אותו אלינו באתר צוק איתן: תמ"א 38 בצור קשר ואולי נפרסם אותו בעמודי המאמרים.
איל פטרן, תמ"א 38 בתל אביב